Pilisszentkereszt ciszterci apátság romja - Tájradiesztézia Adatbázis belső munkabejegyzés (2017)


 

A  pilisszentkereszti, 1184-ben alapított ciszterci apátság területének vizsgálata, mérése 2017.05.02-án és 05.03-án történt meg. (A Bükk, a beregi vidék, a Vértes és Majk után az idén a Pilis a fő vizsgálódási területem, melynek eredményeit itt, ebben a formában ellenőrzésre, továbbfejlesztésre gondolatébresztőnek közzéteszem Nektek.)

Ez az első mérés volt, valamennyi megtalált vonal, energetikai hely ellenőrizendő. Konkrét teendő: A Klastromtól DK-i irányba (a fekete-fehér fémsorompó irányába) a falu rk. temploma (Fő u. 6. a Polgármesteri Hivatal mellett, 47.690360 18.898075) felé vezet. Pontosítandó, hogy hol megy a vonal. (2017.05.02.)

Észlelt jelenségek, benyomások a területről:

A terület (a piros négyszöggel jelölt rész) egésze a környező átlagot jóval meghaladó magasabb energiaszinttel rendelkezik. A nagyobb képen az É-on lévő focipálya a határ, K-i és D-i irányban a falu, a NY-i irány. Fel a hegynek a Boldog Özséb kilátó felé nem tudtam érzékelni a terepviszonyok (igen csúszós meredek) miatt a határt, az még vizsgálatra szorul. A terület legintenzívebb része a Klastromkert ÉNY-i részén lévő nagy kiterjedésű folt), melyeknek a forrása nem a St.György-vonalak találkozásának következménye. Pozitív, intenzív, feltöltő hatású. A pad és a K-i irányban lévő templom között a földsugárzások közül a Hartmann, Curry mérhetők. (Az intenzív hely forrását, okát, jellemzőit a későbbiekben fogom külön tanulmányozni.)


A Klastromkert középen ÉK-DNY-i irányban húzódó vonal nagy valószínűséggel átmegy az igen hosszú (60 m körüli) templom oltárának területén, és a templom főhajójával 30-35o-os szöget zár be, amely az árpád-kori templomok építési irányának meghatározásában általános gyakorlat volt pl. a beregi templomok esetében is. Azért nem állapítható meg pontosan, hogy átmegy-e az oltár ill. az apszis területén, mert a terület rendkívül gazos és elhanyagolt, sűrű cserje és fiatal erdő borít mindent - gondolom állagmegóvási célból. Érdekesség, hogy a terület ÉK-i részén valamilyen oknál fogva - az amúgy 5-6 m pontosságig megbízható - Garmin GPS-em 20-25 m-t és az oltár körüli részen való méréskor 60-70 m-t (!) "tévedett", noha ±5 m eltérést mutatott 6 műholddal való kapcsolatával. (A térképen a kis körök az értékelhető mérési pontokat jelzik.)

Azokon a területeken, amit vizsgálok igyekszek ott is aludni, hogy még több információhoz jussak, más közegből származó információkat is megismerhessek. Így történt ez itt is, a sorompó környékén aludtam május 2-ról 3-ra virradó éjszakán. Kb. fél 3 tájára tökéletesen kialudtam magamat a magas energiájú helyen, és figyeltem a tájat, készülve a hajnal és napfelkelte különleges energiáinak megélésére. Nem volt igazán teljesen sötét, mert az utolsó negyed újhold fénye a felhő nélküli égen ragyogott. Ekkor lettem figyelmes arra, hogy a földön körülöttem és ameddig elláttam, ezerszám láttam nagyon gyorsan felvillanó fényeket, melyek a másodperc tört része alatt kialudtak. Ahhoz volt hasonlatos, mint amikor a szunnyadó parázs széllökést kap és hirtelen felizzik valamelyik ágvég. A színe is pontosan olyan volt: tűz színű eleven vörös. Olyan gyorsan eltűnt egy-egy fény, hogy nem tudtam követni. Mire odanéztem, hogy megvizsgáljam, már nem volt ott. A pontszerű fények nem mozogtak és nekem az volt az érzésem, hogy kétszer ugyanazon a helyen nem történt meg ez a felvillanás. A jelenség 3 óra előtt nem sokkal kezdődött és úgy 5 körül ért véget, akkor amikor a fák levelei nem összefüggő sötét foltokként, hanem egyenként kivehető alakzatként voltak láthatók a számomra. A jelenség csak a föld szintjén, a fűben és a fák és cserje alatt, az avar szintjén volt látható. (Emiatt a Hortobányi Nemzeti Parkban dolgozó ismerősömhöz fordultam és biológus segítségét kértem (bogár? rovarlárva? gomba?), de ezidáig még nem kaptam választ, ill. pilisi túravezetőkkel igyekszem felvenni a kapcsolatot (pilisiturak.hu), hogy tapasztaltak-e már ilyen jelenséget.)További vizsgálódást indokol négy olyan körülmény, amely az észlelés sajátos jellemzői voltak:

1. a fények nem voltak láthatók a köznapi nézéssel, úgy csak a perifériális látómezőben elvétve volt látható egy-egy halovány sejtés, látó beállítódással és szemlélettel viszont az egész táj gyönyörűen "izzott";

2. a fényeknek nem volt távolságuk, vagyis a 120 m-re lévő erdősáv alján ugyanolyan volt a felvillanó fény, mint néhány méterre tőlem;

3. a fényeket átláttam az erdőn, erdőszél cserjés sávján vagyis azokon a pontokon is tisztán látható volt, ahol reggel összefüggő, átláthatatlan földigérő sövény levélfüggöny volt látható;

4. a jelenség tudott a jelenlétemről, mozgásomról. Amikor elindultam valamelyik irányba, hogy alaposabban megnézzem közelről és vártam minél közelebb a következő felvillanást, akkor ahová a figyelmemet összpontosítottam, annak a környékén néhány méterre nem volt látható a jelenség átmenetileg kb. 5-10 mp-ig, azután igen. (Ez azonban összefügghet azzal, hogy akkor rendesen látni akartam.)

A jelenség összességében nem volt nyomasztó vagy íjesztő, de különösebben felemelő sem, inkább a szépsége miatt lebilincselően érdekes és izgalmas. Nem kisérte semmilyen más éteri vagy asztális jelenség.

Arra biztatok minden mérő társamat, hogyha arra jár egyrészt a terület energetikai szerkezetét (vonalak, területek) kontrollálja és ha teheti nézze meg a fenti jelenséget vagy számoljon be bármiről, ami a terület különleges voltának leírását, megértését gazdagítja.Ez a hangfájl akkor készült, amikor a fenti leírás eseménye történt. A madarakat ismerő társaim talán találnak valami eltérőt a madárcsicsergés hangtömeg áradatban - bár a telefonban nem jól hallható a sokszáz madár éneke közelben és távolban, talán fejhallgatóval - ami több mint az új napnak való örvendezés ... Az alábbi képen a fedett oszlopok tövében szép faragások láthatók a templom főhajójában.tankoistvan@magyartudas.hu - 30/866-8968 - Tankó István

Copyright © MagyarTudás, 2023.